Gissa farligheten

Ofta när medicinfrågor kommer på tal, i synnerhet ADHD-medicin, pratar folk om ”pyskofarmaka” som om de i själva verket menade ”livsfarliga gifter”, ”partydroger” eller ”ursäkter för att knarka”.

Vi människor är omgivna av kemiska ämnen, vi är till och med uppbyggda av dem. Vad något liknar eller vilka olika användningsområden ett ämne har är väldigt underordnat hur det beter sig. Låt mig ta några exempel:

Vatten är likt vätgas. Vätgas som exploderar bildar vatten. Borde vi förbjuda vatten? Nitroglycerin är ett mycket explosivt ämne. Det är också en livsviktig hjärtmedicin. Borde vi låta bli att ge hjärtsjuka nitroglycerin? Det vi borde göra är att hålla oss till vetenskap, beprövad erfarenhet och medicinsk etik. Oavsett om vi diskuterar hjärtmediciner eller psykofarmaka.

När vi pratar om mediciner pratar vi om ämnen som ska användas under kontrollerade former, i kontrollerade doser, för att få bästa möjliga effekt och minsta möjliga biverkningar. Syftet är att bota eller lindra, det är själva poängen med all läkarvård.

De flesta mediciner kan vara farliga om de används på fel sätt. De flesta mediciner fungerar olika på olika personer. De flesta mediciner kan ge biverkningar, och en del av dessa kan vara mycket allvarliga. Det gäller oavsett om vi pratar om mediciner mot magsår, koncentrationssvårigheter eller svår ångest. Ingen överraskning så långt.

Men justja, jag glömde. Allt som skrivs ut av en psykiater är nog livsfarliga gifter eller möjligen partydroger, ADHD-medicin inräknad. För psykiatrin är ju köpt av läkemedelsindustrin för att förskriva dödsdroger. Hela alltet ägs säkert av en judisk konspiration och styrs av Illuminati. Eller nåt. *ironi*

Jag tänkte bjuda in er till min värld ett tag. Långvariga läsare av bloggen vet att jag i grund och botten är kemist. Titta på bilderna. Para ihop rätt ämne med rätt bild. Tala sedan om vilket av ämnena som är mest beroendeframkallande och vilket som är giftigast för människan.

1

2

3

4

5

6

A. Metylfenidat är ett centralstimulerande medel som används för att behandla personer med narkolepsi, hjärnskador och ADHD.

B. Kanelaldehyd är en kemisk förening som ger smak åt kanel. Kanelaldehyd förekommer naturligt i kanelträdets bark och den eteriska oljan från denna bark består av ungefär 90% kanelaldehyd.

C. Indigo är ett sedan länge känt djupblått färgämne. Det används för att färga ull, silke och livsmedel.

D. Mentol är en mintsmakande och kylande alkohol som förekommer i pepparmyntolja. Den används för smaksättning och i kroppsvårdsprodukter.

E. Koffein är en besk vit kristallin xantinalkaloid som fungerar som en psykoaktivt centralstimulerande drog och ett milt vätskedrivande medel hos människor och andra djur.

F. Guanin är en av kvävebaserna som ingår i de nukleotider som bygger upp DNA, alltså det ämne som bygger upp människans gener.

7 reaktioner på ”Gissa farligheten

 1. Älskar detta inlägg! Har själv pluggat kemi men tog ingen examen. När du formulerar cs på detta sätt och jämför det med koffein och kanel. Kärlek! Så förbaskat trött på debatten som ifrågasätter det min kropp behöver för att överhuvudtaget kunna fungera – Ritalin. Tack Tina och trevlig helg!

 2. O, så nyfiken jag blir på dessa små krumelurer, och så irriterad på att jag själv hamnade i musikvärlden istället för den naturvetenskap jag hade tänkt mig som tonåring 🙂 Nja, kanske inte så irriterad egentligen, men det är så mycket mer här i världen som jag skulle vilja veta! Tack för ett bra inlägg i alla fall!

 3. Jag blir så nyfiken, vilket är giftigast ?
  Jag tror att det är Kanelaldehyd, det kan man väl göra livsfarlig, luktfri gas av & utplåna hela byar med.
  Mentol är riktigt giftigt vet jag av egen erfarenhet. Som 11-åring använde jag just mentol på ett särskilt sätt för att få feber & därmed få vara hemma från skolan ett par dagar & mysa. Det blev inget mysigt alls, jag hade käkat apelsinskal också för att förstärka sjukeffekten.
  Jag hamnade på isoleringen på Roslagstulls sjukhus.
  Jag var väldigt sjuk & vågade inte erkänna, när jag väl återfick talförmågan vad jag gjort.
  Jag är ganska säker på att detta aldrig skulle ha hänt om jag redan då medicinerats mot min ADHD med Metylfenidat, då hade jag säker tänkt ett par varv till.
  Koffein är väl rätt farligt också, jag vill minnas att de är bra mycket fler som dör av koffeinöverdoser än kokainöverdoser i USA varje år. Kanske därför att kaffe är så beroendeframkallande.
  Så snälla Tina berätta nu,
  vad är giftigast & vad är mest beroendeframkallande ?

 4. Jippi, en gissningstävling! Det var 25 år sen jag läste kemi på gymnasiet så det blir väl ganska få rätt…

  Det där OH i 3 är väl det som kännetecknar en alkhohol, så jag gissar att det är Mentol D.

  Och CH3 är väl en metylgrupp så jag gissar att 2 är A. Metylfenidat.

  Sen blir det svårt. Ja, Guanin kan väl knappast vara nr 6 eftersom den inte har något N…

  Efter att ha fuskat och kollat Aldehyd och Alkaloid på wikipedia så anar jag att nr 6 är B. Kanelaldehyd och kanske kan 1 vara E. Koffein? Nästa gissning blir extremt dåligt underbygd men jag chansar på att DNA-elementen ska vara symmetriska och att F. Guanin är nr 5 och då blir C. Indigo nr 4.

  Koffeinet är säkert mest beroendeframkallande och förmodligen är kanelen giftigast. Många personer är ju på kanelen när de förgiftar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.