Vem vurmar för diagnoser?

Jag har fått veta att jag vurmar för diagnoser.

Som skribent intresserar jag mig för orden vi använder. De säger mycket om dolda värderingar, på samma sätt som en gammal film ofta säger mer om tiden den gjordes i än något annat.

Så. Jag vurmar för diagnoser.

Vurmar en hjärtläkare för infarktdiagnoser eller hjärtsviktdiagnoser?

Vurmar en ortoped för diagnoser på komplicerade benbrott?

Vurmar en psykiater för schizofreni?

Vurmar en barnläkare för Aspergers syndrom (en form av autism)?

Nej. Det är bara, bara ADHD-diagnoser som man ”vurmar för”, ”ivrar för” eller ”förespråkar”

Det säger något intressant om laddningen av en ADHD-diagnos. ADHD är ingen riktig diagnos egentligen. Det är nåt man ”vurmar för”.

Det riktigt intressanta är att det inte finns nån pro-ADHD-lobby, bara en anti-ADHD-lobby. Ändå talas det bara om ”diagnosförespråkare” inte om ”diagnosmotståndare”. Mediaforska på det, ni!

Annonser

10 responses to “Vem vurmar för diagnoser?

 1. Ok! Jag ”vurmar” också. Jag är pro-ADHD. Jag har träffat flera som inte tror på ADHD. Dessa har däremot trott på autism. Det är tydligen en riktig diagnos. Tur att mina barn har det också då och inte bara nån låtsasdiagnos som vilken läkare som helst ställer på 5 minuter samtidigt som de skriver ut tunga droger utan att ens undersöka barnet på riktigt. Så säger iallafall mina kompisar att det går till. Mina fd kompisar får man nog tillägga.

 2. Anna-Maj Molander

  Jag kan inte se att du skulle vurma för diagnoser. Jag kollar med Wiktionary & får upp följande beskrivning av ordet:
  ”1.(sjukdomar) överdriven lust för något
  2.person som har överdriven lust för något”
  Jag ser inget vurm i ditt skrivande om ”våra” diagnoser.
  Jag har fått intryck av att du skriver när du stöter på tokiga påståenden, direkt nedsättande uttalanden eller när människor skriver eller säger saker som kan vara direkt skadliga för oss, särskilt barn, med NPF.
  Det är inte att vurma för diagnoser.
  Den dagen alla har förstått, den dagen folk slutar med att vurma mot våra diagnoser ,kommer du ha tid över att ägna dig åt något annat.
  Jag vet inte hur man å ena sidan kan angripa en hel patientgrupp som vi ofta blir, angripna. Så fort någon verbal & kunnig person dyker upp & försvarar oss mot dumheterna, så säger man att den personen vurmar. Vad blir nästa grej, man kommer anklaga dig för, att du är kvinna ?
  Jag är så tacksam för att du inte tar någon skit & att du försvarar oss alla med NPF, eftersom många av oss själva har svårt att göra just det, försvara sig mot påhopp, elakheter & fördomar.
  I min värld kallar man sådana som dig för hjältar med civil-kurage.

 3. Jag har själv add och har träffat läkare som inte tyckte att det var en riktig diagnos. Träffat människor från försäkringskassan som inte tyckte att det är en riktig sjukdom och svårighet.
  Som på riktigt tycket att jag borde ”rycka upp mig”

 4. Ok…då är väl jag en vurmare också då….fick adhd diagnosen vid 56 och hade verkligen velat ha den mycket tidigare. De som inte fattar vad viktigt det är att få veta varför man är som man är fattar ingenting. Så många sorger och bedrövelser man skulle ha klarat sig från Jag vill inte att en enda unge ska behöva ha det som jag har haft det.. Skriver en blogg om det. Bry dig inte om de där som egentligen inte vet vad de pratar om….Vi måste prata mycket om diagnoser och ta kampen för barnen…..de har rätt till en sån bra barndom som det är möjligt……

 5. Tina! Jag tycker nog faktiskt att många specialistläkare ”vurmar” för sina specialiteter vare sig det är ADHD, diabetes, allergi eller ortopedi… faktiskt! De gillar att tala om det, arbeta med det och inte sällan se just det hos sina patienter. Men det är inget fel tycker jag.
  Vurma för ADHD och övriga diagnoser så mycket du vill för min del. Jag tycker att det behövs så många som möjligt som ser positivt på det… Men min erfarenhet är att det är ganska kämpigt även för många andra NPF:isar att få acceptans!

 6. Jag håller med övriga. Vurma på bara. Världen är absolut ljusare och upplystare med dig.
  Tycker också att du sätter ljuset på något mycket märkligt: att vissa diagnoser inte räknas och att vem som helst har rätten att tycka om den som har diagnosen: att den inte borde ha den, att det inte är en riktig diagnos, att det bara är ”att rycka upp sig”, att det är en frågan om uppfostran eller något annat. Men ingen ifrågasätter om någon har ett medfött hjärtfel. Men vid ”hjärnfel” då får man skylla sig själv.

 7. Det var jag som skrev att hon vurmade för diagnoser.

  Det kanske var lite magstarkt, men till mitt försvar måste jag säga att jag i det replikskiftet om ”Kvasidebatt i lärarnas nyheter” blev kallad för ”en mycket olämplig förälder” av ”Misery Loves Co” (som förövrig verkade lite paranoid: ”Jag känner igen dig.” och hävdade att jag är ”läraren” och att jag ljög om mitt barn??).

  Tina sa att jag hade en ”agenda” och att jag troligen hörde till Scientologernas förbund KMR och nu verkar hon antyda att jag hör till en anti-ADHD-lobby??

  Jag tror minsann inte på någon Scientologi, jag är förövrigt inte religiös överhuvudtaget, jag har två barn som jag inte ljuger om, jag är inte lärare utan jobbar som mjukvaruarkitekt. Jag har aldrig förr varit ute och kommenterat på någon ADHD-blogg före det replikskiftet här, och efter denna översköljning av paranoida anklagelser från Tina och co bara för att jag sakligt argumenterat för en annan uppfattning (vanlig hos lärare?) än den som Tina har.

  Jag hoppas jag kan avhålla mig från att kommentera eller kika på inlägg på denna paranoida blogg igen för på denna blogg genomsyras av oförmåga att lyssna av och vara ödmjuk gentemot andras uppfattningar.

 8. Nej, jag skrev ju faktiskt i en replik till dig att ”du wurmar för att sätta diagnoser på barn”, dagen före ditt inlägg ovan. Så det är riktigt, jag skrev inte att du ”vurmar”, men nog försöker du vrida på sanningen lite nu? Och förövrigt kan vem som helst se i ”Kvasidebatt om Lärarnas Nyheter” att du antyder att jag har en agenda och att jag företräder Scientologernas förbund. Men inget av det är sant. Du borde skämmas. Du verkar paranoid och vrider på sanningen.

  • Jag vet inte hur du fått för dig att jag tror att du har en agenda eller representerar KMR. Men ja, den som vill kan läsa.

   När det gäller ord handlar ”vurmar” inte om dig, även om det var du som använde ordet, inte heller är det en känga åt ditt håll. Det är en iakttagelse om hur orden används i samhället. På samma sätt diskuterar man inom mediaforskningen begrepp som pickaninny, genus i foton och användandet av ordet ”hen”. För att de visar på värderingar och ”sanningar” i vårt samhälle. Orden vi använder ger en ögonblicksbild av den värld vi lever i.

   Jag känner inte att jag har nåt att skämmas över, men är förstås ledsen att jag verkar ha gjort dig upprörd. Jag trodde att jag hade varit tydlig med att jag inte skulle ha tid med några utförliga, genomarbetade svar de närmaste dagarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s