Vi kan (mycket!) bättre än att hålla fast barn

Det finns massor av kunskap om hur man gör i stället för att hålla fast, brotta ner eller låsa in våldsamma barn och unga. Om HVB-hemmet Oasen inte har tagit till sig den kunskapen är det inte en slump utan ett aktivt val.

Flera barn vittnar i Kalla Fakta på TV4 om hur de blivit fasthållna, nedlagda på golvet och instängda i ”time-out”-rum. Detta trots att fasthållning, nedläggning, instängning och annat som barnen berättar om är helt olagligt i Sverige idag.

Som en vuxen som har hand om explosiva, inflexibla och våldsamma barn har jag en sak att säga: Skäms!

Det finns metoder för att minimera problemskapande beteenden, det finns forskning som visar att 70-85% av allt utåtagerande beteende försvinner (!) när personalen har rätt utbildning och kunskap, det finns också metoder för att förkorta utbrott, minimera skada och undvika våldsamma konfrontationer.

Jag tänker till exempel på lågaffektivt bemötande (Bo Hejlskov Elvén), Studio III och de många andra utbildningar som berör problembeteenden och utåtagerande ungdomar. Att använda våld är inte ett alternativ!

Vi som finns runt utsatta barn och unga har ansvar för att de ska ha ett gott liv. Varje dag. Hela livet.

Att personalen i det här fallet inte ens tycks ha kunskap inom det allra mest basala i hur man bemöter barn och unga i affekt är skrämmande och faktiskt oförlåtligt.

Vi kan mycket, mycket bättre än så här idag!

PS Mathilda har också ett meddelande till personalen på HVB-hemmet Oasen. Man behöver ingen specialutbildning för att följa hennes råd, inga kurser och ingen handledning. Det är lätt att förstå, och lätt att göra.

Gillade du det här inlägget? Hjälp till att sprida kunskap genom att dela det med andra!

7 reaktioner på ”Vi kan (mycket!) bättre än att hålla fast barn

  1. Har precis läst ut Ross Greenes att bemöta explosiva barn o en enda sida beskriver precis hur oasen arbetar o hur de enkelt skulle kunna göra på ett annat sätt. En enda sida (även om de skulle behöva läsa hela boken)

    • Ja. För precis så enkla är grunderna i hur man hanterar affektiva situationer. Det finns inga ursäkter för att välja att sätta våld i system i stället. Jag tänker inte ens kalla det metod. Det vore en för stor komplimang.

  2. Vad härligt att läsa:) Det finns INGA ursäkter för att hålla fast och lägga ner ett barn. Jag har själv bevittnat nedläggningar, psykiska kränkningar, våld, hot om våld, ironi, tillintetgörande och alla andra härskartekniker som finns. Detta skedde på ett hvb-hem där jag jobbade som lärare. Det största problemet är outbildad personal och svågerpolitik. Man tar helt enkelt inte emot kunskap utifrån! Upplevelserna var så starka att jag skrev en bok om min tid där. Läs gärna mer här: http://www.internatet.org/

  3. Vad härligt att läsa:) Det finns INGA ursäkter för att hålla fast och lägga ner ett barn. Jag har själv bevittnat nedläggningar, psykiska kränkningar, våld, hot om våld, ironi, tillintetgörande och alla andra härskartekniker som finns. Detta skedde på ett hvb-hem där jag jobbade som lärare. Det största problemet är outbildad personal och svågerpolitik. Man tar helt enkelt inte emot kunskap utifrån! Upplevelserna var så starka att jag skrev en bok om min tid där. Läs gärna mer här: http://www.internatet.org/

  4. Har själv upplevt ett sk utredningshem där man låste in min son så han slog sönder hela rummet och sin själv i affekt. De höll igen dörren. Jag fick inte gå in. Jag kommer aldrig över det. Jag lever med hemmets metoder varje dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.