Fem spontana tankar

Ibland säger man tack och lov inte vad man tänker.

”Men ADHD och autism har vi ju lite till mans, såna diagnoser kan ju vem som helst få idag.”

Eh… OK. Jag var inte medveten om att typ de flesta har såna svårigheter inom arbetsminne, koncentration och impulskontroll att de kvalar in i diagnoskriterierna för ADHD. Intressant tanke dock. Jag antar att vi alla är bipolära, har högt blodtryck eller vänsterhänta lite till mans också…? Där ser man. Vad man inte visste om folk i största allmänhet. Jag känner mig ovanligt reumatisk idag. Det är ju sånt där vi alla kan känna igen oss i. Lite utbränd är jag också. Och deprimerad. Vem som helst kan ju få såna diagnoser idag.

”Fast det vet man ju hur såna där skilsmässoungar blir.”

Jag hade ingen aning om att man så enkelt kunde bunta ihop hälften av alla barn i Sverige i en enda beskrivning. Berätta mer, för det här vill jag gärna höra!

”Jag skulle aldrig hålla på och curla mina ungar. De får faktisk lära sig att klara av saker själva.”

Där är vi fullständigt överens. Jag ägnar mig inte heller åt curling, jag har barn med funktionshinder. En liten Ledtråd: Det kallas funktionshinder för att det innebär hinder i vardagen, och ibland gör det att mina barn inte klarar vissa saker själva! Rätt logiskt när man funderar på det. Vad vill du prata om nu?

”Skolan önskar att L kommer till skolan och deltar i den vanliga undervisningen.”

Det trodde jag att alla önskade sig i det här läget i och för sig, men om vi lämnar önskelistan till tomten och ägnar oss åt lite verklighetsförankring här, så är ju frågan vad skolan tänker göra för att uppfylla kravet på anpassning till elevens specifika förutsättningar?

”Vi tror inte på den här npf-dignosen. De här symtomen passar mycket bättre in på [annan psykiatrisk diagnos].”

Jag tror inte på den här skolan. Faktiskt bestämde jag mig just för att å det starkaste avråda familjen från att försöka prata med er och i stället byta skola till någon som inser vad de har (och inte har) för kompetens. Alternativt kanske du, rektorn, har en hemlig karriär som psykiater med specialisering inom NP som jag inte känner till? Så kan det ju förstås vara.

Jag är inte alltid förfärlig. Men idioti har ibland den effekten på mig. Idag är ibland. Idioti är dumt.

Nu ska jag ägna mig åt självbehärskning ett tag igen.

Annonser

19 responses to “Fem spontana tankar

 1. Så himla bra och sant (tyvärr) skrivet. TACK för att du präntar ner vår vardag Tina.

 2. Var du förfärlig? Jag tycker att du var UNDERBAR. Eller så vill jag inte kännas vid det förfärliga eftersom jag argumenterade förvillande likt första svaret på ett forum för ett tag sen (men visst, det slutade ju i storgräl vilket säkert var mitt fel).

  Förresten, bipolära är vi också lite till kvinns, det vet jag för det har folk sagt (humörsvägningar, du vet; glad ibland och ledsen ibland). Mycket psykiatriskt är vi lite till kvinns för psykiska sjukdomar är liksom inte riktigt riktiga.

  • Tja, det förfärliga uppstår väl snarare när impulskontrollen brister, dvs när jag säger det jag tänker precis rakt ut, med ett alldeles neutralt tonfall. Oftast är det inte ens brist på impulskontroll ärligt talat, bara stillsam förundran över mänsklig dumhet, och en känsla av att har man gett sig i leken så får man tåla den. Säger man helt vansinniga saker, då får man stå ut med rakt-på-sak-svar.

   • Jag förstår inte vad det är som är förfärligt. :/

   • Människor tycker det är väldigt obehagligt att bli intryckta i ett hörn med logik. När logiken dessutom åtföljs av total brist på känslor, varken positiva eller negativa, händer det att de upplever sig typ… hotade. Eller nåt. Personligen tycker jag att sticker man ut huvudet med något av ovanstående påståenden får man kanske förvänta sig att någon säger det de tänker.

 3. Tack för dina kloka ord, skall försöka ha dessa i bakhuvudet när man sitter där med myndigheter:-)

 4. Du har alltid så kloka ord och så lätt för att uttrycka dig Tina. Jag läser dina bloggar med stor igenkänningsfaktor, tack!

 5. Jag hoppas att det är ok om jag snor den första delen till FB…lovar att skriva att det är du och din bloggadress. Vänligen Lisa Ring

 6. Har också ADHD och är mycket impulsiv emellanåt…..det du skrev i första delen är det några som sagt till mig och jag önskar verkligen att jag kommit på ditt förträffliga svar. Jag bor i Brasilien sedan en tid och det är mycket lättare att ha ADHD här…..

 7. Så himla bra Tina! Jag får ofta höra om Bipolär att ”alla har sina ups and downs” och andra såna liknande kommentarer.
  Jag har börjat med liknelsen om en blind. Typ ”alla är vi lite blinda då och då” ”Det är normalt” ”Det går nog över” ”Det är nog inte så farligt”
  Det brukar få folk att tänka efter lite.
  Sen finns det dom som säger att Jamen den liknelsen kan man ju inte göra. Eller som min mor säger ”Jag ser inte såna diagnoser som handikapp, det är mera fysiska saker som är handikapp”. Jaha, vad sjutton innebär det då?
  Kramar!

 8. Att tappa förtroendet för skolan är tyvärr inte så svårt….
  Och jag håller med, idioti är dumt.

 9. OH vad underbart klokt skrivet!
  Du – kommer du (och alla läsare!) till #Varberg och nosar på #Skolvåren tillsammans med oss andra i samhället? Skolvåren syftar bla till att ställa frågan vad ska vi med skolan till? Och önskar skapa ett hållbart lärande samhälle. Ett samhälle som inte skapar system som individer ska anpassa sig till, utan ett samhälle där systemen anpassar sig till individens behov så att individen blommar, växer och frodas och blir allt den kan bli!
  Kolla gärna mer på skolvåren.se
  Hoppas få se er delta i flödet och multilogen!
  /Helena, förändringsagent och en av intiativtagarna till Skolvåren

  PS – Får vi länka denna text till skolvåren.se skulle vi bli oerhört glada!

 10. Jag ÄLSKAR ditt sätt att vara, skriva och beskriva! TACK du underbara fantastiska människa som ger mig så mycket styrka och hopp!!!!!!

 11. Japp, nästan så att jag blir förälskad i din hjärna, helt underbart skrivet, det är precis dom svaren jag alltid har i bakhuvudet, men som nästan aldrig kommer fram förrän det är för sent. Så vilken tur att du kan skriva det jag tänker 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.