Räddningen: Frukostmilkshake!

Som så många andra personer med NPF har mina barn problem att äta. I synnerhet på morgonen. Att äta tar tid och koncentration, saker ska väljas, stoppas i munnen, tuggas, smakas, och man måste använda händerna till att hålla i något (nästan hopplöst när Mathilda är trött, jag matar henne regelbundet).

Aptiten har inte precis blivit bättre av ADHD-medicin, en vanlig biverkning är aptitförändringar (vissa barn äter mindre, andra äter mer).Koncentrationsförmågan och orken måste räcka hela dagen, vissa dagar finns helt enkelt inte särskilt mycket energi att ge ut på frukosten utan att det går ut över skolan.

Som ni redan sett av rubriken är räddningen här hemma frukostmilkshake. Det här är jag har lust att komma med en fanfar, för smoothie/milkshake till frukost är verkligen så fenomenalt bra! Fruktiga, söta smaker, roliga sugrör, fina glas… Visst låter det lyxigt och mysigt?! Och så är det i själva verket bästa enklaste grejen, mycket snabbare än alla andra frukostar vi svänger oss med i det här huset!

Vissa dagar går det inte ens ner en macka bredvid det där höga glaset med två valfria sugrör, och därför har jag gjort egna smoothierecept som ska mätta ändå, och samtidigt vara så förföriskt goda så att varenda liten energispäckad droppe slinker ner i magen på max fem minuter. 😉

I morse fick barnen, i och med vårt nuvarande arbetsområde, göra milkshake själva med mamman som instruktör. Mixern lät ganska illa, men för övrigt var det roligt tyckte de. Och jag! Vi har pratat i några dagar om att de ska göra frukostsmoothie, så de var förberedda och ivriga. 😀

Här är morgonens recept:

1 liter solhavre (jag brukar byta ut mot ca 3 dl havregryn och ca 1 l vatten som jag mixar ordentligt innan jag blandar i resten)

3 ägg

2 dl frysta jordgubbar

1 dl frysta blåbär

1 äpple i klyftor (med äppelklyftaren, deras favvo!)

0,5 dl socker

2 msk vanillinsocker

2-3 msk smaklös olja, tex rapsolja, solrosolja, mandelolja.

Alltihop mixas i mixern och det blir totalt ca 1,7 liter eller lite mer. Serveras i höga glas (IKEAs 5-kronors) så att ett glas blir extra mycket 😉 och med sugrör; jag ställer fram en skål med sugrör på bordet och barnen får välja två sugrör i valfria färger, varken mer eller mindre. Rutiner, ni vet. 😉

Om ingredienserna och variationer på temat

Solhavre Här kan man använda vad som helst drickbart. Mjölk, fil, youghurt är standard, men även juicer av olika slag blir gott, eller en blandning av olika vätskor. Mina barn är mjölk- och sojaallergiker, så vi gör smoothies/milkshakes på solhavre/hemgjord havremjölk/juice som bas. Sojamjölk, rismjölk, mandel- eller nötmjölk eller i vissa fall bara vatten kan funka fint det också. Ananasjuice och kokosmjölk gillar jag, barnen uppskattar blandjuice på äpple/apelsin/morot från Willys.

Socker/sötning Just jordgubbar behöver rätt mycket socker för att smaka bra, deras arom kommer fram bättre med socker. Jag byter ibland ut det mot ett par mogna bananer (brukar köpa övermogna billigt, skala dem och frysa in i bitar så att vi har hemma), ibland någon annan söt frukt från säsongen (tex persikor eller nektariner). När jag gör smotthie bara åt mig har jag oftast inget socker i, men för barnen prioriterar jag att de dricker framför att vara strikt. Jag vet folk som sötar med stevia eller sötningsmedel. Sötningsmedel tål inte mina barn, och eftersom de är underviktiga känns sockret inte som ett jätteproblem.

Frukt/grönsaker Sen kanske 2-3 dl frukt, efter behag. Jag föredrar att den är frusen, när milkshaken är kall går smakerna och konsistensen ihop bättre, det känns mindre smuligt av frukten och även lite syrliga saker eller annorlunda frukter/grönsaker går ner. Vi har egna bär i frysen, köper bär när det är säsong och resten får bli det vi har råd med i frusen frukt-väg. Frysta jordgubbar i 1 kg-påsar är ofta relativt billiga. Ett paket räcker till 3-4 frukostar hos oss. Man kan också bland i grönsaker, t ex en näve spenat, en bit morot, avocado, tomat… Bara fantasin (och smaklökarna) sätter gränserna.

Äpplen innehåller en hel del pektin, och det gör att milkshaken blir väldigt skummig och rolig att dricka. Jag byter ut mot nån dl äppeljuice ibland, för att få en liknande effekt men utan en massa knastriga äppelbitar.

Äggen har jag i 3-5 stycken för att få i mer vitaminer, mineraler och protein. Det ger något långsammare blodsockerstegring och mer mättnad. Har Mathilda en extra dålig matperiod kompletterar jag eller byter ut hönsäggen mot vaktelägg, eftersom de innehåller ungefär 6 gånger så mycket näringsämnen per dl som hönsägg, så det blir lite vitaminshot över det hela. Äggen gör också att milkshaken blir skummig och lite rundare i smaken. Godare, helt enkelt!

Olja/fett kan man ha i litegrann utan att det påverkar smaken. Ett alternativ är kokosmjölk eller grädde, det ger en speciell smak dock. Fettet gör att drycken mättar bättre, viktigt de mornar när det inte går att få i nåt annat. Dessutom håller det blodsockernivån lite jämnare.

Vaniljsocker har jag inte alltid i, men just till blåbär blir det väldigt gott. Andra kryddor kan också smaka bra, lite mynta, kanel, ingefära… Några droppar citronjuice eller lime är också en god krydda, och ibland har vi i kakaopulver.

Tja, det var nog det hela. Fråga på om ni undrar över nåt!

Och nu vill jag förstås ha dina bästa frukosttips och smoothierecept! Skriv i kommentarerna! 😀

8 reaktioner på ”Räddningen: Frukostmilkshake!

  1. Men gud vilken kul idé! Några bra frukosttips har jag inte utan här har jag mest hängt med i ungarnas egna idéer. Andra har ryckt på ögonbrynen och tyckt att det där kan man väl inte låta ungarna äta till frukost. Men jo, för frukoststunderna har varit tillräckligt stökiga ändå. Att bråka om VAD som ska ätas har liksom inte orken funnits till.
    Fast det där hade nog gått hem!
    Kram!

  2. Tack för tipset med vaktelägg! Jag gör sådana här smoothies här hemma då frukost är mycket svårt för barnen att få ned. Tyvärr kan jag inte göra dem för ofta då de tröttnar på dem (och allt annat) om de serveras för ofta.
    Lycka till!

  3. Här äts det också Smoothies frekvent. Vi använder ofta Grekisk yoghurt i hink som innehåller 10% fett och blandar med ProViva. Då får man med de bra magbakterierna också. Och så är ProViva tillräckligt söt, så något ytterligare socker behöva inte. Istället för vaniljsocker använder vi äkta vaniljpulver. Det är dyrt men det är så koncentrerat att det går åt ytterst lite. Istället för olja har vi i kokosfett utan smak, finns som smakar kokos också men det är ingen smak som uppskattas hos oss 😉 jag smälter den först innan jag snabbt mixar i den i smoothien. Ägg har jag försökt blanda i, men barnen känner direkt om man blandar i något nytt, och den förändringen i smaken accepterades inte. Istället blandar jag i BakePro (köps på hälsokost) som är ett proteinpulver som är helt utan smak.

    BakePro kan man för övrigt också använda i bakning, då byter man ut 25% av mjölet mot BakePro.

  4. En frukostfavorit hos oss är LCHF-pannkakor. Dem står man sig på jättelänge innan man blir hungrig igen. 

    Vispa upp:
    4 ägg
    2 dl grädde
    1 dl mjölk
    Två nypor salt 
    Ev lite vaniljpulver
    Vispa till sist i 2 msk Fiberhusk (hittas på hyllan i affären där det är glutenfria produkter)

    Låt inte smeten stå, utan stek pannkakorna direkt. Smeten blir nämligen tjockare och tjockare och då blir det svårare att steka fina pannkakor. Jag rekommenderar inte att man gör dubbel sats, utan då hellre gör en sats till när den första smeten är slut, annars blir smeten som sagt tjock och svårstekt. 

    Pannkakorna är lika goda kalla som varma! Vi äter med hemgjord sylt och grädde eller Agavesirap (som inte påverkar blodsockernivåerna lika mycket som socker) och grädde.

  5. I det här hemmet fungerar det med glass när inget annat går hem. Den feta turkiska yoghurten, lite mosade bär, kräm eller vad jag nu har hemma, ev en ägggula, sedan kör jag härligheten i min lilla glassmaskin (tror det är nordica, som rymmer ca 3dl) under tiden dottern klär på sig/kammar håret/är på toa och så är den lagom krämig och ätfärdig när hon kommer ut. Skrytpotentialen är också stor, hon brukar glatt berätta för alla att hon minnsan får äta glass till frukost ofta!

    Lillkillen i familjen är mjölkallergiker, motsvarande variant är på mjölkfri yoghurt, ibland på hemlagat bärmos med mycket äpple i som jag fluffar till med den/dem överblivna vispade äggvitan.

    Mina barn är mycket lätta på det viset, kallar man det bara glass och det är kallt så kan man nästan bland vad som helst……

    Smoothies/milkshakes har vi kört till mellanrum, samma sak där, får man sugrör till går mycket ned 🙂

  6. Jag kör smoothie helt utan socker och har då kommit fram till att frysta osockrade hallon är perfekt.
    För en vuxen brukar jag ta (½ till barn)
    1-2 dl frysta osockrade hallon
    ½-1 dl grädde
    2 dl Turkisk yoghurt (ej light)

    Denna står man sig många timmar på!!!

  7. Nu är det här ett gammalt inlägg men i flera år har jag gjort en frukostsmoothie genom att börja med att mixa två (ekologiska) bananer, sedan tillsätta kakao som jag häller olivolja på, dels för att kakaon blandas lättare då och dels för att olivolja tydligen är väldigt hälsosam (ursprungligen använde jag rapsolja eftersom den inte påverkar smaken på samma sätt). Mixar igen och kompletterar sedan med två äggulor. På det häller jag komjölk till önskad konsistens. Klart!
    Det går ner varje morgon både för barnet och mig och barnet dricker dessutom smoothin till kvällsmatt (jag har personligen svårt att greppa detta eftersom smoothie som stått tolv timmar i kylen smaker lite kefft, men barnet gillar det så allt väl.

  8. Pingback: Frukostsmoothie | allt i en pannkaksmet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.