Charmad

Mathilda hade en svår morgon. Det berodde mest av allt på att när jag är sjuk och inte finns närvarande precis varje sekund händer väldigt lite.

När kläderna redan borde ha varit på och hon skulle ha suttit vid frukostbordet för att hinna äta i lugn och ro (allt Mathilda gör måste få ta tid, det finns inget överskott för att skynda sig eller stressa) fann jag henne inlåst på vår enda toalett, med iPoden.

Det finns några saker jag finner ohyggligt provocerande. När man sätter sig och spelar spel inne på toan i stället för att äta frukost är det definitivt en sak jag går igång på. Men ni förstår, att skrika åt Mathilda är att förstöra hela dagen, och då menar jag inte den närmaste kvarten utan Hela Dagen, ofta inklusive kvällen och morgonen därpå.

Jag har ett knep. Det kallas lågaffektivt bemötande. Det är en hel vetenskap, men man kan säga att det när man ser till att man själv håller sig lugn, och ju mer upprörd den andre blir, desto lugnare och mer lågmält beter man sig själv. Ge den upprörda personen utrymme, fysiskt och kravmässigt. Vänta in lugnet. Piska inte på den panikslagna hästen, utan vänta tills den lugnar sig och tala tyst och stillsamt med den.

Att hålla mig lugn. Det är vad jag tänker på hela mornarna. Som tur är har tanken blivit så inkorporerad i mig själv att jag höll mig lugn trots spelandet på toan som alltid ger mig lust att börja gnälla, fräsa och skälla.

Jag blir stressad av sånt. När ingenting händer. Med Mathilda är det ofta, ofta som ingenting händer. Jag kan gilla läget eller göra något åt situationen, men jag kan inte skapa en motor åt henne som gör att hon håller igång av sig själv. Hade hon haft en fungerande förmåga att hålla farten uppe hade hon inte haft dubbeldiagnoser.

Men, något måste göras, annars hinner hon inte äta och då startas en lång kedja av dåliga saker som kommer att kasta skuggor över hennes ork och förmåga i minst några dagar. (*tänk tänk tänk* ”Varför sitter hon här? Hon kanske inte kommer vidare? Om jag erbjuder mig att torka henne kanske?)

”Mathilda. Ska jag torka dig?”

Mathilda sken upp och jag fick snabbt och enkelt henne iväg till matbordet, trots att hon ögonblicken innan sett trulig och sur ut, precis på vippen att smälla igen dörren framför mig igen.

Efter frukost (som tog henne en halv evighet och några minuter till) körde pappa henne och syskonen till skolan. Mathilda har försökt att åka skolbuss, men det slutar alltid med att orken är slut för resten av dagen och ibland veckan. Vi har gett upp och kör och hämtar henne i stället.

När jag städade undan i köket hittade jag hennes iPod som hon glömt på bänken. Det gjorde mig arg. Ibland har man liksom hållit sig så lugn på ytan så länge att minsta extra sak sätter sig i kroppen och humöret, och det här var en sådan morgon.

”Skitunge!” tänkte jag. ”Sätta sig och spela på toan, vi som inte ens har en toalett till, tänkte hon att ingen annan skulle få borsta tänderna eller gå på toa i morse eller?!?!” Ni vet, när man blir mer och mer provocerad av sina tankar, sån blev jag.

Jag tog med mig iPoden för att ladda den nu när hon inte hade den med sig. När jag tryckte på den för att se vad hon spelat upptäckte jag appen Math Bingo, ett jätteroligt och lärorikt sätt att nöta in grunderna i matte. All ilska rann av mig. Man kan inte vara arg på nån som smyger undan och låser in sig på (den enda) toaletten för att bara få räkna liiiiite matte till. Det går inte.

Återigen är jag charmad. Underbar. Hon är Underbar!

5 reaktioner på ”Charmad

  1. Jag vill tacka dig för dina fantastiskt insiktsfulla, beskrivande och faktiskt roliga inlägg. Det känns som om jag får läsa dem precis i exakt det ögonblick jag själv behöver det så fruktansvärt mycket! jag svänger fram och tillbaka i förhållningssättet mot sonen som inte går i skolan och är 16 år……
    Tack vare dina inlägg så kraschar jag inte ihop. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.