Tillgänglighet: Slipp köerna på nöjesparken och hitta bilder på attraktionerna

Tillgänglighetsinformaion och klassningar av åkattraktioner mm enligt Dansk standard.

Tillgänglighetsinformaion och klassningar av åkattraktioner mm enligt Dansk standard.

Visste ni  att de flesta nöjesparker och större anläggningar har särskilda VIP-kort eller specialåkband för personer med funktionshinder som behöver slippa köerna? På Djurs Sommerland, en stor nöjespark i Danmark, kan man dessutom ta med sig en ledsagare gratis vid behov, och det finns listor över vilka åkattraktioner som är anpassade och liknande. Superbra!

När jag går igenom bloggbussresan och gör scheman tittar jag alltid på de olika ställenas tillgänglighetsinformation, och jag tycker nog att det har hänt en del på senare år. Det finns ofta en särskild del av hemsidan med information för funktionshindrade, eller ”handicappolitik” som det heter på danska.

Jag letar under rubriker som ”Om oss”, ”Planera ditt besök”, ”Funktionshinder”, ”Särskilda behov” eller ”Tillgänglighet”, och om det inte finns någon information på sidan, kontaktar jag det tilltänkta resemålet direkt under ”Kontakt” och frågar efter informationen, via kontaktformulär, e-post eller telefon. Jag tycker det är viktigt att resemål får veta att den här informationen är skillnaden mellan att få besök av funkisfamiljer eller att bli bortvald till förmån för nån som har informationen lättillgänglig.

Parkerna brukar vara fantastiskt tillmötesgående, och när informationen saknas på websidan beror det oftast på att någon inte har tänkt på att lägga ut den eller att den är svår att hitta.

Randers Regnskov (som jag längtar alldeles särskilt efter, jag är galen i tropiska växthus!) har lagt in sin information dels på hemsidan och dels i en hel databas med tillgänglighetsinfo. Superbra! Finns det nåt liknande för Sverige, nån som vet?

Jag hoppas att ni har uppmärksammat att Riksdagen gått emot regeringen och beslutat att bristande tillgänglighet för funktionshindrade ska räknas som diskriminering i den nya diskrimineringslagen. Ett efterlängtat beslut inom handikappolitiken! 😀

Om jag får önska så vill jag ha schemabilder på resmålen. Foton på ingången, inga flashiga reklambilder utan en enkel bild som visar ”Så här ser det ut”. Tills vidare använder jag Google maps med gatuvyer för att få fram sådana bilder, eller använder Googles bildsök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.