Vem är omotiverad? – Gästbloggare: Prestationsprinsen

Prestationsprinsen är så omotiverad… Eller är det fröken kanske?

Prestationsprinsen verkar inte finna lust eller anledning att gå i skolan. Går han till skolan gör han inte mycket där. Det är ett stort problem för lärarna.
Det är även ett stort problem för Drottningen och hennes man. Men inte riktigt lika stort. De känner Prestationsprinsen väl och vet att när han inte gör något eller vill göra något så är det allt annat än passivitet och brist på motivation. Han väljer mycket aktivt bort något…

Om man vägrar skriva, blir man inte klar sist och har inte skrivit som en sjuåring fast man är 12 år. Man slipper problemet med att man har en briljant förståelse och analys huvudet, men ut kommer få meningar med få ord och utan flyt i texten.

Man får bara lite skit från fröken, har man då inte särskilt stor respekt för fröken så bryr man sig inte. Och att man inte har respekt kanske beror på att man blivit lovad att få skrivhjälp på prov, egen dator till lektionerna och mer muntligt. Men att fröken inte får till det. Det kan finnas förklaringar till det. Men det hjälper inte Prestationsprinsen.

När lärarna kallar Prestationsprinsen omotiverad avsäger de sig ansvaret. Eleven ska tycka att min undervisning är motiverande och stimulerande. Gör den inte det är det inte mitt fel! Det värsta är inte att fröken genom det här beteendet inte ger sig själv makten att förändra sina metoder och utveckla sin pedagogik. Det värsta är att vi redan i mellanstadiet ger en ung människa känslan av att det är den det är fel på och att lärare, kanske ingen vuxen, kan man lita på. Kan man få hjälp av.

Lika bra att hitta en egen, för stunden, välfungerande strategi, att inte göra något, att vara vad fröken kallar omotiverad.

Men tänk, man kan ändra mycket för många med små åtgärder. Några få kräver stora anpassningar. Välj ut de viktigaste skriftliga uppgifter, låt eleven använda laptop (kanske sin egen), mera muntligt, låt någon skriva åt Prestationsprinsen, använda smarta appar. Visst det kräver lite tänk, kanske pengar. Men mycket kan göras med en inställning av att ansvaret ligger hos mig som vuxen, inte barnet, ungdomen eller eleven! Eller är det faktiskt fröken som är omotiverad att lära sig nytt kanske…

Tack, Ebba på Prestationsprinsen, för det här gästblogginlägget!

Du har väl inte missat Prestationsprinsens blogg? – Tänkvärd, påläst, välskriven – Klicka här för att se själv!

15 reaktioner på ”Vem är omotiverad? – Gästbloggare: Prestationsprinsen

 1. Pingback: Idag gästbloggar Prestationsprinsen på ”M som i underbar”. Med ett inlägg om motivation och ansvar i skolan. | Prestationsprinsen

 2. Så mycket jag känner igen av det du skriver, min son fann i skolan från -97 och 12 år framåt, när han gick ut 9an anmälde vi till Skolverket med en förhoppning om att andra skulle få ta del av en bättre skola. Men när jag läser ditt inlägg så blir jag förtvivlad, Vad har hänt sedan dess? Idag finns massor av kunskap och på vissa håll används den, men långt ifrån alla barn med behov av extra stöd får hjälp!
  Många kramar till Drottningen och hela hovet 🙂
  från AnnKatrin

  • Hej AnnKatrin. Låt oss hoppas att det sakta blir bättre. Jag tror det, men det går för långsamt och alldeles för många barn och familjer drabbas… Det är därför vi måste hjälpas åt att blogga, anmäla, prata, diskutera och på alla sätt sprida kunskap och förståelse. Jag är säker på att er anmälan ha gjort nytta! Bra att ni gjorde det. Många orkar inte anmäla, vilket är förklarligt då man är mitt i eländet. Eller vågar inte… Hoppas din som hittat sin plats i livet bland kloka, förstående människor!

 3. Specialpedagog studerade barnets skoldag och gjorde intressanta och knivskarpa iakttagelser. Barnets lärare bortförklarade allt med att barnet hade en ”dålig dag”. Får det vara så här.

  • Såklart inte… vi får väl hoppas att specialpedagogen tittar in en annan dag också. Och intervjuar fler i skolan. Och er!! Ert barn borde få vara med och bidra kring sina egna förutsättningar. Han eller hon vet nog allra bäst vad som inte funkar, men sen är det ju vi vuxna som ska lösa det, såklart! Stå på er!! Lycka till!

  • Hej Ragatan, du är ju en trogen läsare av Prestationsprinsen, så du vet ju att Prestationsprinsen kan vara en prins eller prinsessa, ungdom eller barn, diagnostiserad eller inte, lugn eller vild… men med ett gemensamt antal problem pga oss vuxna!

   Tyvärr är det ju många som känner igen det hela, men det finns ju en tröst i att inte vara ensam.

 4. Prinsen kan skatta sig lycklig som har fantastiska föräldrar. För att ta bort en negativ sak du säger behöver du berömma 20 ggr. Hårt arbete om han bara får höra allt han inte är bra på, det räcker inte tiden till. Vad ni gör, gå INTE på skolans attityd, med omotiverad, så lätt de kan komma undan att ta ansvar. Visst är han en prins och dessvärre är det ert ansvar att se till att han har det bra i skolan och hur gör man det om inte människorna vill/ förstår vad han behöver. Om man talar om det för dem känner de sig kränkta att man ifrågasätter deras sätt att arbeta, vilket kan resultera i ännu mer problem för prinsen. Brukar säga att deras intelligens inte räcker till, att det är prinsen som är begåvad och tyvärr förstår inte de som inte har så mycket intelligens, man kan bara tycka synd om dem. Låt honom alltid känna att ni finns bakom honom. Om de inte kan motivera honom och stimulera utan bara skyller på er att han inte går i skolan, de hotar med skolplikt bl.a., anmäl den. Det är varken ert eller prinsens ”fel” att han inte fungerar i skolan. Tala MED barnen INTE TILL dem. Prinsen har stora krav på sig själv men det är inte på samma nivå som skolans, de är på ett helt annat plan som de i skolan aldrig kommer att förstå! Krama prinsen mycket, förstår att han är underbar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.