Recension: Pocket Informant HD (iPad)

Pocket informant är en populär kalender- och att-göra-app som finns för flera typer av surfplattor och mobiler. M som i Underbars testare har använt iPad-versionen, Pocket Informant HD.

Appen kostar runt en hundring – dyrt i app-sammanhang – och användarna brukar tycka att den är värt pengarna. Mer om Pocket Informant och länkar till inköpsställen finns på tillverkarens websida.

Stort tack för denna recension! Nog med snack från mig 😀 , här kommer det du egentligen behöver läsa:

Kalender och att-göra-listor i ett

Pocket Informant HD är en kombinerad kalender och uppgiftshanterare för iPad. Den importerar och exporterar kalenderhändelser från/till iCal,och behåller iCals uppdelning med olika kategorier och färger mm. Uppgifter/påminnelser exporteras dock inte.

I landskapsläget ser appen ut som en öppen kalender, översikter eller menyer på ett mindre blad till vänster och flikar till höger vilka man kan växla mellan ett uppslag med dagens händelser, kalender, att-göra/planerings funktioner och inställningar. Jag skulle vilja kunna bläddra mellan ”sidorna” men man måste trycka på flikarna för att växla. Det går dock att scrolla i sidled från månad till månad i kalendern.

Något jag verkligen uppskattar är uppgifter/kom ihåg kan vara i kalendern.

MEN man måste ställa in det i inställningarna. I ursprungsinställningarna visas de inte i kalendern.

Larm och påminnelser

Jag upplevde det till att börja med lite svårt stt ställa in alarm/notiser. Det finns förvissso mycket flexibla möjligheter att ställa in olika dagar och olika tider (man kan till exempel ställa in obegränsat antal larm tillskillnad mot iCal som begränsar till två) men det är inte helt självförklarande att komma igång med och hitta alla funktioner. Varje uppgift eller händelse som ska läggas in skrivs i flera olika steg. När man förstått principen går det ganska enkelt, men jag hade en hel del svårigheter i början att hitta inställningar som jag ansåg borde legat under samma kategori men som låg någon annanstans eller dök upp/kunde aktiveras först efter en viss annan funktion var vald.

Händelser och upprepade händelser

Det finns flera olika sätt att lägga in nya händelser/uppgifter. Man kan både klicka på den aktuella dagen och där välja vad man vill lägga in, gå via någon av ikonerna uppe i högra hörnan eller lägga in uppgifter direkt i uppgiftshanteraren. Det är också möjligt att skapa mallar för ofta återkommande, liknande händelser/uppgifter.

Det finns bra funktioner för att lägga in uppgifter som ska upprepas, både varje dag, sista måndagen i månaden eller på många andra sätt. När man ställt in en uppgift som ska repeteras syns nästa uppgift först efter att den aktuella händelsen prickats av. Det verkar vara omöjligt att få ett larm vid upprepade tillfällen, larmet fungerar bara vid det första tillfället, inte vid upprepningarna!

Något annat som jag har tyckt varit lite problematiskt är att brickan på appens ikon kommer på morgonen trots att uppgiften är inlagd till kvällen. Det är möjligt att detta är något som går att ändra, men jag har trots mycket letande inte funnit någon inställning för det. Notiserna/påminnelserna kommer dock vid den inlagda tiden.

Stöd för olika metoder

Det finns tre olika system att välja mellan för att hantera ens uppgifter och projekt: GTD, Toodelodo och Franklin Covey. Vilket man vill använda sig av väljer man under inställningar.

Det finns många olika sätt att arbeta med uppgifterna, men jag tycker inte det är intuitivt. Det är ganska mycket att sätta sig in i för att få det att fungera mer än bara hjälpligt. Efter några veckors användning tycker jag dock att jag börjar få bättre förståelse för hur det fungerar och jag har haft mycket användning av appens planeringsfunktioner.

Jag hade gärna sett fler olika möjligheter till att lägga upp projekt, t ex skriva shopping-/packlista där varje punkt kan prickas av och där man endast lägger in tid mm för själva listan, inte för de olika punkterna. Vad jag inte tycker om är att avbockade uppgifter automatiskt läggas sig på den dagen man bockade av. Det innebär att när man glömmer bort att bocka av ser det ut som något har gjorts för sent, jag skulle vilka ha möjlighet att bocka av i efterhand för rätt tid, så att säga.

Pocket informant och GTD (”Getting Things Done”)

Jag har mest använt mig av GTD för att hantera uppgifter och jag uppskattar verkligen att det går att ordna uppgifter i projekt, men jag har svårt att hitta, som jag tycker, praktiska inställningar för hur jag kan prioritera dem inom projektet. Som det är ni är det huvudsakligen datumen som avgör vad som ska göras när, jag vill ha möjligheten att uppgift två dyker upp när uppgift ett är avklarad. Att inte behöva datummärka dem, utan prioritera dem i förhållande till varandra. Man kan under projekt välja reorder för att ändra prioritetsordningen. Detta är absolut bättre än inget, men jag hade gärna sett ett smidigare system än att byta plats på uppgifterna i en lista.

Möjligheter till synkning

Pocket Informant kan synka med Google Calender och Toodelido, det går också att göra backupfiler med en dator i samma wifi-nät. Finns även möjligheter till synk med Outlook. Vad jag dock verkligen saknar är en möjlighet till synk mellan olika enheter, till exempel mellan iPad och iPhone (så som t ex HomeRoutines gör).

Omdöme

Jag tycker tyvärr inte att Pocket Informant är intuitivt att komma igång med. Finns introduktionsfilm, men den är ca 20 min vilket innebär en ganska stor tröskel för mig. Går att dela upp filmen i korta kapitel och titta på det man specifikt behöver hjälp med. Jag tyckte dock inte det var så bra instruktioner, lite information och mest reklam. Jag har fått prova mig fram mycket.

Sammantaget tycker jag att Pocket Informant HD är en väldigt användbar app för den som vill ha kontroll på både kalenderhändelser och uppgifter i samma app. Den fungerar bra, utan något strul, och är till god hjälp i vardagspusslet.

av Caroline Elmér, oktober 2011

Vill du också recensera en app du testat? Kontakta mig på prematurmamma snabela gmail punkt com 😀

4 svar till “Recension: Pocket Informant HD (iPad)

 1. Jag har använt pocket informant i över ett år. Det är möjligt att jag kommer kommentera på fler saker. Men en sak vill jag undra över/kommentera på en gång.
  Du saknar synk mellan iPad och iPhone?
  Jag har samma inställningar på ipaden och iphonen (synkar till todledoo och googlekalendrar) och allt jag lägger in på ena enheten dyker upp på andra när jag öppnar programmet där.
  Är det någon särskild typ av synk du saknar?

 2. Hej! Nu har jag försökt svara två gånger via mobilen utan att lyckas… Och jag föreläser om mobiler!

  Som jag förstår det saknar Caroline som testat synkning av att-göra-uppgifterna. Som hon skriver kanske hon bara inte har hittat funktionen, men för henne funkar det inte. Förklara gärna hur du gör. 😀

 3. Ping: Appar för att kunna energiplanera och visualisera aktivitet och få ordning på livet? | Patientperspektiv

 4. Ping: Appar för att kunna energiplanera och visualisera aktivitet och få ordning på livet? – Funkisfeministen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.