Nersliten

Det jag inte förstår är hur andra föräldrar kan le modigt och säga saker som får det att låta som om de har accepterat. Som om det är helt OK. Självklart älskar jag mitt barn. Men det är inte OK. Det är inte OK att det är så här, det finns inget Holland i stället för Italien, det finns bara ett arbetsläger som kräver varje droppe svett jag kan krama ur min stackars kropp, och nerslitna naglar och tårar och blod.

Vad är det de ser, alla de där andra? Jag vet inte.

17 reaktioner på ”Nersliten

 1. Hej!
  Vi är mitt uppe i en autismutredning av vår snart femåriga dotter. Jag har läst boken ”Vad händer med Kalle?” där författaren berättar om den där dikten om Italien eller Holland. Han blir också arg, och menar att det inte är okej.
  Och det är klart att det INTE känns okej, om det där ”Holland” innebär att ens barn på något enda sätt mår dåligt. Då är det bara ett hån.
  Men. Vår dotter – som kanske inte ens har autism men är så pass annorlunda att hon manglas genom den Stora Utredningen – är fullkomligt harmonisk och lycklig. Hon har ett fåtal fixa idéer om att man inte får säga vissa ord, ibland blir hon väldigt upprörd men ibland bara påpekar hon att det blev FEL! Annars är det ingenting med henne (*peppar peppar*) som kräver något extra av oss som föräldrar, förutom då tiden till alla utredningar. Vårt barn ger så otroligt mycket energi och tar inte en bråkdel tillbaka.
  Många beklagar oss när vi berättar om det här. ”Så tråkigt att det blev Holland!” Men i Holland hamnade vi på ett femstjärnigt lyxhotell med en utsikt så vacker att jag ibland bara vill gråta av tacksamhet. Vi hade tur. Kanske ”alla de där andra” som du undrar över också hade tur. Men det behöver inte betyda att vi skall tala om för er att ni har fel, att ni också borde tycka att det är underbart.

 2. Pingback: Holland i stället för Italien « M som i underbar

 3. Tack!
  Han har delvis rätt. Men om planet landar i de jobbigaste, skitigaste, hårdaste, otryggaste kvarteren i Holland, så kanske man inte har så mycket energi att njuta av de där väderkvarnarna och tulpanerna…

 4. Pingback: Tröttare | M som i underbar

 5. Åh, vad jag just i detta nu känner liksom du gjorde när du skrev detta. Jag känner att min glöd och livsgnista är borta. Vår vardag är så till bredden fylld med skrik, utbrott och konflikter att jag inte kan förstå hur vi orkar längre. Det gör vi ju inte heller men vad har vi för val. Jag älskar honom trots att han förstör det mesta och jag kan aldrig acceptera att vårt liv ser ut såhär :-(.
  T

 6. Reblogga detta på M som i underbar och kommenterade:

  Jag ville dela det här inlägget idag för att jag vet att många, kanske även du, kämpar en förtvivlad kamp.

  Ibland får jag påpekat för mig att jag kan te mig rätt så lyckad som NP-förälder. Att det kan verka som om det är lätt. Och vet ni, i perioder är det lätt, kanske inte i absoluta tal räknat, men i jämförelse med andra dagar, eller veckor. Men det kan också vara svårt. Näst intill outhärdligt. För oss alla. Även för mig.

  Ta hand om er. För det finns ingen annan som gör det. Och eftersom vi är våra barns livbojar behöver vi hålla oss själva flytande i första hand. Vilket inte alltid är så enkelt.

 7. För egen del så kan man väl säga att jag lever i Holland. Min vardag ser inte ut som någon annans, men den går ihop. Barnet är glatt, harmoniskt och ovetande. Vi föräldrar springer i åttor runt Lilla älsklingen och hon märker bara att saker ”är som de ska”. Möjligen kan jag tycka att när det gäller tulpanfälten i Holland så behöver de grävas för att det ska växa något där. För hand. Varje år. Och någon gång kan man sträcka på sin trötta rygg och blåsiga händer och titta på blommorna och väderkvarnarna innan man fortsätter gräva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.