Ljug

”Pappa bara säger att vi har bensin och vi har bensin. Men tänk om han ljuger för mig?”

Av alla märkliga saker att noja över är Mathilda bekymrad om huruvida bensinen kommer att räcka eller ej när vi kör bil. Hon vet att vi har en reservdunk, men när hon frågar ”Hur mycket bensin har vi?”, då vill hon inte höra ”Tillräckligt!”, och framför allt inte få det svaret alldeles för fort. Det KAN ju vara så att pappa inte talar sanning. Och om han svarar fort och ospecifikt, då verkar det ju nästan så, eller hur?

Just när jag lugnat ner henne angående bensinen och berättat om extradunken började C diskutera var vi skulle stanna och tanka någonstans. Ångesten fick nytt bränsle. Att det skulle behövas ytterligare påfyllning utöver extradunken, det ingick inte i Mathildas världsbild. ”Har vi bensin så det räcker?” undrade hon igen. Jag fick försäkra henne att så var fallet och vi fick fortsätta diskussionen på engelska. Hon kan redan ganska många ord. Snart måste vi använda något annat språk.

3 reaktioner på ”Ljug

  1. Känner igen så mycket i det du skriver. Vi har också pratat engelska så inte barna ska förstå. Tjabo var jättetidig med att lära sig engelska och har varit helt otroligt duktig på det i skolan, lärarna var alldeles till sig över vad han kan när det gäller engelska. Tjabolina har också varit duktig på det där och att tyda, lista ut av det man säger även om hon inte kan orden liksom. Har nog varit rätt så nyttigt. Men tanken var ju att dom inte skulle förstå… barn är listigare än man tror…

  2. Men varför är hon rädd att bensinen skall ta slut? Vad är det hon tror skall hända då som skrämmer så?

    Har hon råkat höra på tv att man kan frysa ihjäl på vintern om man blir stående för att bensinen är slut? Eller är problemet även under sommaren?

    • Jag har ingen aning! Jag tror att hon bara inte vet hur vi ska ta oss vidare om bensinen tar slut. Att hon inte kommer på någon alternativ plan. Det är något nytt, så säkert har någon sagt något, men jag har inte lyckats förstå vad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.